Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани. Това написа в

...
Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани. Това написа в
Коментари Харесай

5 неудобни въпроса около завръщането на Васил Божков

" Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани ". Това написа в профила си във Facebook предприемачът Васил Божков минути откакто съдът го остави в ареста,  макар прогнозите, че той ще бъде пуснат на независимост против гаранция незабавно след завръщането си от Дубай. Поне по този начин се случи с трима от неговите другари и сътрудници, които бяха оповестени за част от ръководената от него проведена незаконна група и се завърнаха у нас.
Все отново Божков дава показания пред прокурори, юристите му следено подават информация на медиите, а институциите се оплетоха в противоречия. Това сложи най-малко няколко съществени въпроса.
 
1. Екстрадиран, експулсиран или непринудено прибрал се е Васил Божков?
 Миналия петък този въпрос би бил неуместен. Тогава всички твърдяха, че хазартният необут се връща непринудено у нас. Три дни по-късно настана същинска каша. Анонимни източници от Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи и прокуратурата оповестиха, че хазартният необут в действителност е бил екстрадиран от управляващите на Обединените арабски емирства. Разпространено бе писмо от Интерпол-Абу Даби с дата 23 август, с което българските управляващи са известени, че Божков ще бъде екстрадиран на 25 август. В него се показват номерът на полета и предстоящият час на кацане на самолета с екстрадираното лице на " Летище София " – 15:15 ч.
Божков в действителност кацна на 25 август, само че не бе придружаван от представители на българските правоохранителни органи, както всекидневно се прави. А и бе пътувал в бизнес класа, въпреки и на нискотарифната Fly Dubai.
Самата прокуратура пък получи писмото за изгонването чак на 28.08. - три дни след завръщането на Божков и два дни след оставянето му в ареста от съда.
За да е цялостна кашата, се появи и версия за експулсиране на Божков. Българска национална телевизия заяви, че на 23 август управляващите в ОАЕ и генералната прокуратура в Дубай са дали 72-часов период на Васил Божков да напусне страната. Полетът на 25 август е бил единственият, който се е вписвал в този период. Причината ОАЕ да експулсират Божков били негови връзки с съветски жители.
Накрая във Facebook страницата на Васил Божков бе оповестено писмо от управляващите на ОАЕ, от което се схваща, че макар че съдът е решил той да не бъде екстрадиран в България, предприемачът е решил непринудено да се прибере у нас.
Всъщност основният миг в тази неразбория е защо може да бъде разследван Васил Божков. При обикновено изгонване в съпътстващите документи е посочено тъкмо защо закононарушение се предава търсеното лице. И то не може да бъде преследвано за нищо друго, без значение какъв брой каузи има против него в страната, в която го връщат. Примерно - в случай че Божков е върнат единствено по обвиняването за пране на пари, той не би могъл да бъде разследван за проведена незаконна група, обезпечение на убийства, изнудване, подкупи, иманярство и други
В случая на непринудено предаване обаче не би трябвало да има никакъв проблем Васил Божков да бъде разпитван и разследван за всичките над 20 обвинявания, повдигнати против него.
Всичко това не смъква въпросите за взаимоотношението на институциите у нас и с интернационалните им сътрудници. Как е допустимо три дни да не е ясно кой, по какъв начин и за какво връща един от най-издирваните българи? Защо прокуратурата получава публични документи с голямо забавяне? И за какво министерството на правораздаването, което нормално е страна по такива кореспонденции, е изцяло изключено от този развой?
 
2. Ще задвижи ли Божков следствията против Бойко Борисов?
 Ключовият въпрос в този момент е дали Васил Божков ще повтори и пред способените органи изказванията си за корупционни схеми, включващи водача на ГЕРБ Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и ПР Севделина Арнаудова. Докато беше в Дубай, хазартният необут твърдеше, че единствено за 3 години им е предал в брой 67 млн. лева
Божков сподели извлечения от персоналната си сметка, че е изтеглил въпросните пари от банка. ДАНС стартира инспекция за какво не е известена от посочената от предприемача кредитна институция за банковите извлечения, както изисква Законът за ограниченията против изпиране на пари, само че резултатът ѝ остава в загадка и до момента.
На 16 май т.г. намиращият се по това време в Дубай предприемач изиска да се върне като предпазен очевидец против Борисов.   " Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има за какво да се опасява. Готов съм да се върна в България като предпазен очевидец ", написа тогава Божков.
Веднага след връщането му в България прокуратурата съобщи, че Божков ще бъде свикан и като очевидец по делото за изнудването му. От вторник предприемачът дава показания, само че не е ясно дали те съдържат други данни, с изключение на към този момент изнесените в медиите, които до момента не впечатляваха изключително прокуратурата.
Нов колорит предадоха бомбастичните изявления на един от юристите на Божков - Стоян Баумайер. От тях стана ясно, че Божков, който е в листата " Магнитски " за корупция, е влезнал в тясно съдействие с американските управляващи и е бил разпитван  за Борисов и Горанов 7 пъти в Дубай от публични представители на Съединени американски щати. Дал е и 25 000 страници материали - отчети, компании, сдружения, преводи, тегления, прехвърляния, имейли, записи. Целта на всичко това била Божков да бъде изваден от листата " Магнитски ". " Моят клиент повече от две години спомага 100% на американските управляващи и всякога, когато имахме опция, по време на разпити сме питали по кое време е комфортно той да се прибере, да почисти името си пред българското правораздаване и да завърши един път вечно с тези каузи тук ", твърди защитникът.
Адвокатът даже разгласи, че Божков е бил съветван и от Съединени американски щати, и от ОАЕ да не се прибира в България, тъй като е заплашен от политическите условия. Едва в края на май американските управляващи му казали, че в случай че към момента желае, може да се прибере в България.
 Не е доста ясно дали и за какво американските управляващи в действителност са загрижени за сигурността на Божков у нас. Но е забавно какво тъкмо им е предал Божков и дали то е задоволително за реакция против водача на ГЕРБ Бойко Борисов, за който Съединени американски щати надали имат илюзии. Дали следствието против Борисов от национално ще стане интернационално? Все отново Божков твърдеше, че е дал показания и пред европейската прокуратура на Лаура Кьовеши, въпреки че оттова до момента няма никаква реакция по обвиняванията му. Има ли някаква договорка за завръщането на предприемача у нас тъкмо в този момент? И дали тези документи и записи ще стигнат и до българската прокуратура, с цел да задвижи тя най-сетне делото за корупция против Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.
Точно с това дело е обвързван и най-големият скандал по време на държавното управление на Кирил Петков. На 17 март 2022 година с полицейска заповед по формирано в изискванията на необходимост дело за изнудване на хазартния предприемач Васил Божков бяха арестувани Борисов, Горанов и Арнаудова. Веднага след ареста прокуратурата разкритикува дейностите на Министерство на вътрешните работи и пусна тримата, без да им повдигне обвиняване. Според прокуратурата Министерство на вътрешните работи е опорочило следствието. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и министър председателят Кирил Петков пък упрекнаха прокуратурата, че саботира следствието и отхвърля да ревизира изказванията на Васил Божков, че е давал големи подкупи на Борисов. Съдът разгласи арестите и на тримата за противозаконни.
Все отново прокуратурата изясни, че Божков би трябвало да бъде разпитан в качеството му на очевидец, само че това не може да стане през видеоконферентен диалог. Затова тя изпрати молба за правна помощ до Дубай, като не е известно да е получен отговор. Досъдебното произвеждане на процедура стои на трупчета. Въпросът е докога.
Самият Борисов бе извънредно сбит след завръщането на Божков. " Решил индивидът, върнал се, какво повече да разясня. Хиляди пасажери идват и се връщат. Това го коментирахме няколко години поред. Ние сме дали показания, обяснили сме всичко. Истински се надявам господин Божков да е пристигнал, с цел да си реши въпросите с правораздаването. Ако е почтен, да си почисти името. Ако е отговорен, имаме правосъдна система. Никакво терзание, тъй като това, което съм коментирал, съм го споделил и в прокуратурата на няколко разпита, няма какво да прибавя по тематиката ", сподели той.
 
3. Колко мощна е съветската връзка на Васил Божков?
 За съветските връзки на Васил Божков се приказва от дълго време. Не е загадка, че той имаше задгранични съдружници с топли връзки с Москва, които му помогнаха да напусне страната и да стане непрекъснато пребиваващ в Дубай, осигурявайки му по 1-2 млн. джобни. През февруари 2020 година даже се твърдеше, че в Абу Даби са пристигнали съветски жители, които са се застъпили пред локалните управляващи за стартирането на Васил Божков от ареста. Точно по това време шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Дубай, се срещна със Сергей Наришкин, който управлява Службата за външно разузнаване на Русия. " Според оперативна информация на нашите служби, преди тези срещи жители на Руската федерация са посетили Васил Божков, в резултат на което Наришкин евентуално е повдигнал въпроса за задържането на българския предприемач пред своите домакини ", заяви тогава Българска национална телевизия.
Стигна се до публично опровергаване на шефа на пресцентъра на СВР Сергей Иванов, което въобще не е общоприета процедура. Той разгласи, че медиите са били подведени от изказването на тогавашния заместник-председател на Народно събрание Валери Симеонов. „ Само болното въображение на Симеонов, умножено по ниското равнище на неговата подготвеност, би могло да включи в дневния ред на толкоз уважавани хора въпроса за българския бизнесмен “, означи Иванов.
Сега за съветска връзка в правосъдната зала заприказва прокурорът по делото Ангел Кънев. В хода на гледането на мярката за неотклонение на Божков по делото за хазарта той изненадващо разгласи, че предприемачът имал връзки с водача на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин, който почина в загадъчна самолетна злополука. " От компютър с е-поща на Васил Божков излиза наяве, че обвиненият е имал бизнес връзки с съветския жител Евгений Пригожин и редица други съветски жители, глобени след анексията на Крим ", обяви прокурор Ангел Кънев.  По думите му хазартният необут поздравил Руската федерация с присъединението на Крим през 2014 година и е изразил предпочитание да влага там. Притежавал и 51% от хазартна компания в Крим, която била непосредствено обвързвана с Пригожин.
Прокурорът твърди и че Божков има директна връзка с изброени в санкционните описи на Европейски Съюз, както и хора от разследващи служби на страни отвън Европейски Съюз и НАТО. “Има заплаха от укриването му. Очевидно е, че Божков е имал директни връзки с съветски жители, като болшинството от тях са свързани с офшорна компания, която пък има общо с обвинения по делото Георги Попов. Обвиняемият Божков е структурирал настоящи сдружения, опериращи в областта на
хазарта, със забележителен финансов капитал, записал е хазартна активност в Грузия ”, обяви още прокурорът. В пледоарията си той загатна и Алексей Гарбер, който евентуално е наследник на съветския милиардер Марк Гарбер - член на борда на " Роснефт " и " Русал ".
Речта на прокурора, несъмнено, провокира острата реакция на юристите на Божков. “90% от изложеното няма общо по линия на делото. Това е обвинителна тирада по някакъв интернационален скандал, обвързван с шпионаж, тук нищо не се говореше съответно по Комисията за
хазарта. Тук се изнесоха неща, свързани с Путин, Молдова, Виетнам, Кения, Русия, Украйна, отвън релси съм от чутото... ”, разяснява юрист Георги Гатев.
При произнасянето си арбитър Христинка Колева категорично акцентира, че няма да разяснява изказванията на прокурор Ангел Кънев за връзки със глобени от Европейски Съюз руснаци, в това число Евгений Пригожин.
Прокуратурата обаче дължи отговор за какво ненадейно съветската връзка на Васил Божков стана толкоз основна в делото му. Сред повдигнатите 20 обвинявания няма такова за нарушение на глобите против Русия. Фактът, че Божков е имал виза за Русия и Киргизстан, както и че е водил диалози с хора от разнообразни страни, какво отношение има към делата му тук? Стана ясно, че Божков е бил подслушван в Дубай. Има ли в записите някаква уличаваща информация? И в какъв аспект? За настоящи политици? За основни стопански планове?
 
4. Свързано ли е завръщането на Божков с убийството на Алексей Петров?
 Връщането на Васил Божков съответства с убийството на Алексей Петров, което докара до доста спекулации. Според юрист Георги Гатев това е чисто съвпадане. " Божков е подал молбата за връщане преди няколко месеца, получи позволение няколко дни преди убийството и взе първия вероятен полет ", твърди той.
За подозренията обаче си има напълно солидна основа. Едно от обвиняванията е за подбуждане към ликвидиране на Алексей Петров през 2015 година През май 2020 година Специализираната прокуратура повдигна обвинявания против Васил Божков за осъществяване на седем престъпни закононарушения и за подбуждане към ликвидиране на лицата Й.Д., М.В., А.П. и Б.С. Първите букви съответстват с имената на Йордан Динов и Манол Велев, а лицето А.П. е неотдавна убитият Алексей Петров. Внушението беше, че Петров знае доста за разстрела на Велев, който дълги години беше в кома. И Велев, и Динов се занимаваха с
хазарт и минаваха за съперници на Божков. Васил Божков изрично отхвърля обвиняванията.
Тъй като Алексей Петров към този момент е мъртъв, надали ще има отговор на въпроса до каква степен заплашен е бил Божков от възможни показания по тези обвинявания.
   
5. Как по този начин едно от делата против Васил Божков се оказа прекъснато?
 Покрай завръщането на Божков изненадващо стана ясно, че прокуратурата е прекратила едно от делата му - за опит за държавен прелом, което е закононарушение против републиката. Постановлението на четиримата наблюдаващи прокурори е от 1 юни 2023 година, т.е. отпреди близо 3 месеца. Точно тогава Божков е желал позволение от Дубай да се върне в България, но от там не му давали.
Досега прокуратурата не е съобщавала за решението си да приключи делото, стартирало шумно през юли 2021 година В деня, когато Божков се завърна в София и се съобщи на управляващите, държавното обвиняване обясни, че ще му бъдат предявени обвиняванията по три каузи, без да прецизира защо са. Срещу Божков имаше общо 4 наказателни производства - така наречен за неплащане на
хазартни такси, за подбуждане на четири убийства, за сбирката му с антики и за опита за прелом.
Делото по глава Първа от Наказателния кодекс е формирано през 2020 година от спецпрокуратурата, а Божков е упрекнат по него на 19 юли 2021 година Тогава прокуратурата съобщи, че  " събраните доказателства все още сочат, че ръководителят на групата - В.Б., е осигурявал и финансирането на незаконното действие. За осъществяване на незаконния си проект, участниците в групата са имали за задача посредством хулигански дейности и основаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на спокойно протичащите цивилен митинги на територията на площад " Атанас Буров ", София, да основат евентуална заплаха за живота и здравето на протестиращите ".
Точно по това следствие са приложени СРС против Божков, които прокуратурата популяризира броени дни след избухналото публично неодобрение през лятото на 2020 година против държавното управление на Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Иван Гешев. На процедура по този начин прокуратурата опита да дискредитира митинга. Според проверяващите предприемачът е коментирал организирането на демонстрациите с публицист и с бивш депутат от Българска социалистическа партия. " Политици и олигарси да заплащат на провокатори, с цел да употребят гражданската сила, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Румен Радев, поддържа бегълците от правораздаването. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината! ", написа Иван Гешев в Туитър тогава.
Прокуратурата пусна и запис, в който Васил Божков определяше президента Радев като фигурант, а намиращият се в Белград Цветан Василев като служител. Той твърдеше, че Гешев няма да е проблем, а откакто Борисов падне от власт, президентът ще има потребност от съвет какво държавно управление да се направи.
Сега стана ясно, че съгласно четиримата наблюдаващи прокурори по делото не са събрани доказателства за осъществено закононарушение - опит за прелом, проведена незаконна група, или друго. " Действително от доказателства по делото се откриват съществували към проучвания интервал огромни групи от хора, които са били обединени от политически цели, а точно оставка на държавното управление и осъществяване на нови избори според настоящия парламентарен ред. Но те не са целели насилствена промяна на властта ", пишат прокурорите. Те означават, че това, че дадени лица се познават и контактуват, не ги прави незаконна група.
Тук разумно поражда въпросът какъв брой ще устоят останалите каузи против Божков. И дали най-после и той няма да осъди България в Съда за правата на индивида в Страсбург. Както направиха куп други оповестени от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи за крупни нарушители.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР